Scanne selv?

Vi bliver ofte spurgt, om man ikke selv kan scanne sine dias eller negativer. Vores lidt mere nuancerede svar er; ”at man da godt kan, men at rigtigt mange opgiver igen efter at have brugt lang tid og været igennem flere frustrationsanfald”.

Svarene skal findes i flere faktorer:

» Dias og negativer er meget små enheder, der kræver en scanner med en særdeles god ægte optisk opløsning. Filmscannere er dyre, og de mere prisbillige flatbedscannere har ikke den gode optik, og de scanner fremfor alt ikke glasløst – dvs at der er glas (der hvor du lægger filmen på) mellem filmen og scanningshovedet/optikken. Det ekstra glaslag spreder lyset og slører fokus, og det har man absolut ikke ”råd” til, når der scannes små enheder. Når lys spredes bliver sort ikke ægte sort og klare farver udvaskes og billedet bliver mere mat og livløst, end det er i virkeligheden. Ja, ja – de markedsføres med filmscanner udsagn, men . . .

» Se eksempler under ”Kvalitet” for forskellige scanner-typer – også for de billige supermarkeds filmscannere – så kan du vurdere om dine billeder virkeligt fortjener den ”straf”.

» Når man scanner små enheder, så er selv næsten usynlige støvkorn kæmpe-store. Derfor er det et absolut must, at scanneren har en hardwarebaseret infra-rød støvreduktionsenhed – ellers er det hele næsten lige meget. De softwarebaserede løsninger fjerner ofte støv ved at sløre billedet så meget, at man ikke kan se de små detaljer – og vupti forsvinder støvet også.

» De billigste filmscannere med en hardwarebaseret støvreduktion som f.eks ICE koster fra 6-7.000 DKK, hvor man kan få en hæderlig kvalitet ud af selve scanningen, men det er stadigt langt fra Nikon Coolscan kvalitetsniveauet.

» Efterfølgende skal billedet efterjusteres – det kan absolut ikke anbefales, at man anvender de medfølgende scannerprogrammers autojusteringsfunktioner, da de ofte brænder farverne helt ud i de lyse toner, ikke kan definere de mørke toner, men efterlader mørke områder som sorte plamager og overgør farvejusteringen, så billedet ser meget kunstigt ud. En scanning skal efterjusteres via et professionelt fotobehandlingsprogram med de rigtige beregningsalgoritmer, der tager hensyn til billedets komposition, og derfor kan tage vare på billedet kvaliteter og fremhæve disse yderligere.

» Så er der tidsaspektet – en scanning i ok opløsning tager flere minutter på semi-professionelt udstyr og selv som relativt rutineret bruger af fotoprogrammer, så medgår ligeledes et par minutter til hvert billede til justering og igen lidt tid til at navngive og rubricere det scannede billede. Så regn trygt med 5 minutter pr. billede, hvis du selv scanner.

» Hvis du eksempelvis har 1.000 dias, så vil tiden til scanning og justering nemt løbe op i 1.000 stk x 5 minutter => 5.000 minutter svarende til knapt 100 effektive timer. Det svarer til en timeløn til dig selv i underkanten af 20 DKK og dertil kommer at du skal indkøbe en scanner – og eventuel software. - Og så er kvaliteten givetvis ikke helt på samme niveau, som når der er scannet på professionelt og kalibreret udstyr. - Mange synes, at billedbehandlingsdelen er uhyre spændende og hyggeligt nussearbejde. Ja, det kan vi godt forstå. Det er derfor vi tilbyder STANDARD scanningskvaliteten med RAW-optionen. Så har du et super-udgangspunkt for selv at arbejde med dine billeder og genskabe stemningen, som du husker den, da billedet blev taget.

Nå, men det var bare lidt input – hvis du alligevel fortsætter med dit eget projekt, så ønsker vi dig held og lykke – og husk, at du er altid velkommen til at få scannet hos os - det er ikke usædvanligt, at man selv er gået i gang, men efter de første 100 scanninger finder bedre ting at bruge tiden til, når alt kommer til alt.